2017. december 30., szombat

Proserpinaca az alvilág istennője


Egy különlegesen szép növényt szeretnék bemutatni nektek,
mely viszonylag ritka az akváriumainkban, pedig különleges színe,
levélzete,feltűnő színfoltja lehet víz alatti kertjeinknek.....




Proserpinaca palustris  Linnaeus, Sp. Pl. 88. 1753.
Rend :   Saxifragales -  Kőtörőfű félék
Család:   Haloragace
Nemzetség:   Proserpinaca
Faj  :Proserpinaca palustris L.

Angolul Marsh mermaidweed névre hallgat ami hableány füvet (gyomot )takar.

Származási hely: Észak és közép -Amerika

Magasság: 10-40 cm
Szélesség: 5-15 cm
Fényigény: közepes-nagyon magas
Hőmérséklet: 10-28 °C
Vízkeménység: nagyon lágy-közepes
pH tolerancia: 5-7,5
Növekedési ütem: lassú
Igény: közepes


Egy kis etimológia: A Proserpinaca név A római mitológiából származik. Proserpina (görög megfelelője Persephoné) az alvilág istennője Ceres( a termés,mezőgazdaság istennője) és Jupiter (az ég és menydörgés istene) lánya volt akit Plútó ragad magával négy fekete lovon a Hádészbe feleségül. Anyja Ceres hiába keresi,dühében abbahagyja a földön a termés érlelését és ahová lép sivatag lesz.Jupiter Mercuryt küldi lánya kiszabadítására,kinek Plútó engedelmeskedik de Proserpinaval hat gránátalma magot etet meg mellyel örökre az alvilághoz láncolja. Ezért az év felét a földön ,másik felét az alvilágban tölti Proserpina és a földre visszatértekor ezért borít mindent virágba és érlel termést anyja Ceres….

Proserpinat elrabolja Plútó



A palustris mocsári növényt jelent,hiszen növényünk ebben a régióban él hazájában.

Hazájában





A Proserpinaca palustris  az USA keleti és délkeleti részén, a Karib-szigetek egyes részein, Dél-Amerika középső részén és dél-amerikai partvidéken szétszórva árkokban, tavakban, patakokban és mocsarakban található. Az elterjedési területének széles körében ez a növény számos különböző fajtát fejlesztett ki, a régióktól függően.

Korabeli gyűjtő herbárium

Jól láthatók a víz alatti és feletti levelek közti különbségek



Igen változatos levélformája van mely a víz feletti élénkzöld finoman fűrészes levélzetből víz alá kerülve alakul át fokozatosan egészen finoman szeldelt fésűszerű finom levelekké. Ezzel párhuzamosan színe az élénkzöldből narancsos bronzszínűre vált megfelelő fényintenzitás mellett.

Itt még zöld...

...és itt már kezd színesedni

Átalakulóban lévő példány




Levélzete átellenesen nő a maximum 3mm vastag száron mely idősebb korában elveszti rugalmasságát,elfekszik kúszik és rizóma szerűen megvastagszik. Hazájában 80cm hosszúságot is elérhet. Apró fehér virágait a levélnyeleknél hozza mely három 1mm-es sziromból áll. Termése 3-4mm vastag és három-négy magot rejt.


Virágzat




Magja



 A P. palustris nem igazán új növényünk az akváriumban, évtizedek óta az USA-ban és Európában termesztik. Először 1909-ben prof.Goebel hozta Európába,majd 1939-ben Dr.Oeser is de ekkor még a feledés homályába merült. Ezek után a 'Wendt'sche Blaetter' kiadványban mutatkozott be az 1950-es években. Azonban a hableány fű csak akkor kapott nemzetközi figyelmet, amikor Kubától új növényként kezdték el importálni a 2000-es évek elején. A manapság forgalmazott növények Proserpinaca  palustris ’Cuba’ néven futnak.
A kubából származó Proserpinaca palustris úgy tűnik, hogy különbözik az Észak-Amerikától származó fajtáitól. Az európai kereskedelemben valószínűleg csak a kubai forma található meg jelenleg.










A növény tartása közepesen nehéz, azonban egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy az emers zöldjétől a víz alatti (submers)narancsvörös formájáig átalakuljon. A közepes és erős fény (0,5 watt / l vagy több) szükséges az egészséges növekedéshez és a gyönyörű színekhez. Teljes pompáját szén-dioxid hozzáadásával tudjuk előcsalogatni. Az alacsony NO3-szint (5-10 mg / l) és a magas PO4 (1,5-2 mg / l) előnyös a robosztus, kompakt fejlődéshez és a mély narancsvörös színhez. Magasabb nitrát értékeknél  világos narancssárga vagy zöld színárnyalatokat vesz fel. Az alacsony nitrát szint egyébként több vízinövényünknél indikálja a sötétebb színárnyalatokat (pl Blyxa) erre érdemes figyelni. A folyamatos vas adagolás,vasban gazdag táptalaj szintén fontos a mélyebb ,sötétebb szín eléréséhez.
A P. palustris nem sprinter növény,viszonylag kevés oldalhajtást hoz. Szaporításnál a stemeknél megszokott módszert követhetjük, melyszerint a felső 10-15 cm-es hajtását levágjuk és újra ültetjük. A levágott alsó tövet is hagyjuk benne,majd a vágás helyén képződött új hajtást megerősödés után szintén levágjuk és elültetjük. Megoldás lehet még az az ötlet,hogy egy-egy szárat vékony dróttal a talaj felé víszintesen lehúzunk.A vízszintesre hajlított szár mentén a levélnyeleknél idővel függőleges kis hajtások képződnek,melyeket leválaszthatunk.

Ha hagyjuk kinőni az akváriumból...:-) 


Ez a vörös-narancs színű növény kiváló választás a kisebb akváriumhoz is. Nem nő sem túl magasra, sem nagyon gyors, és ez nagyon jó választássá teszi a középső esetleg előtérben, ahol a színével és a finom szerkezetű levelekkel díszítve remek kontrasztot ad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése