2010. február 16., kedd

Növényeink - Bacopa monnieri


Bacopa monnieri
  
Tudományos neve: Bacopa Monnieri (L.) Pennell
Egyéb nevei:  brahmi, kakukkfű levelű gratiola, víziizsóp, 
                                             


Szinoníma nevei:  Lysimachia monnieri L., Gratiola monnieri LG monnieria L., Herpestis monnieria Kunth, Bacopa monnieria Wettstein Lysimachia Monnieri L., Gratiola LG monnieria Monnieri L., Herpestis monnieria Kunth, Bacopa monnieria Wettstein



Család: Scrophulariaceae (Tátogatófélék)

Származás:
Nagy területeken a trópusi Afrika egyes részein, Ázsiában, Madagaszkár, Mexikó és Indonézia,valamint Ausztráliában, Amerikában,mocsaras,elárasztott területeken,dél-India művelt területein. Jáva szigetén, a növekvő sókoncentrációju vizekben is megtalálható.Képes megtelepedni a folyóvizek homokos talaján is.

Leírása:
Évelő, kúszó növény,Indiai nevén a "brámi". Levelei vastagok a száron átellenesen helyezkednek el. A virágai kicsik, fehérek, négy vagy öt szirmúak. , Mivel képes víz alatt is növekedni ezért népszerű akváriumi növény.Képes kissé sós körülmények között is növekedni.

Növekedése:
Könnyen tartható,lassabb növekedésű stem növény. Bírja a lágy és a kemény vízet a savas vagy lúgosabb ph értéket egyaránt. A kedvező számára  közepesen erős megvilágítás (0,6 W / l)  és enyhén sós víz is. Nem alkalmas a melegebb akváriumba. Kerti tavakban 18 ° C-on növekszik igazán. Az optimális hőmérséklet a termesztésnél 18-28 ° C,de elviseli a  15-30 ° C hőmérséklettartományt is.

Egyéb felhasználási területei:
Gyógyhatású növény. Vízhajtó, szív-, idegrendszerre ható és tonizáló hatása ismert. . Használják asztma , rekedtség, elmebaj és az epilepszia kezelésére.Erős idegrendszerre ható és szorongás elleni szer. Jó hatású a szívre is.

                                                                          Emers formája:









Submers forma: 





  


 


Forrás: https://www.indiamart.com/proddetail/brahmi-bacopa-monnieri-16533539462.html
https://www.aquaristiconline.com.au/products/bacopa-monnieri
https://aquabynature-shop.com/aquatic-plants/533-bacopa-monnieri.html
https://buceplant.com/products/bacopa-monnieri
http://www.plantsoftheworldonline.org/taxon/urn:lsid:ipni.org:names:1072674-2
https://akwa-mania.mud.pl/ryby-i-rosliny/atlas-roslin/roslinyb/bacopa-monnieri/#prettyPhoto

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése